Ветрилото: екзотичният аксесоар, символ на лятото

by - 1:07


Здравейте, прекрасни!
Днес ще си говорим за нещо много лятно, много страстно и много красиво. Ветрилото е част от живота ми откакто се помня. Още от пластмасовите детски ветрила, с които танцувах, докато си припявах (или поне мислех, че го правя) La Luna пред огледалото. Тридесет години по-късно нещата не са се променили много, все още грача пред огледалото, но този път с истинско ветрило в ръка.

Истината е, че и до ден-днешен ветрилото ме връща в едно много прекрасно време. Времето, в което започнах да се влюбвам в испанската култура, да мечтая да съм героиня в някой от прекрасните романи на Емилио Салгари. Все още мечтая да се пренеса в Андалусия под някой китен жасмин, да слушам испанска музика и да пия сангрия, помахвайки си с ветрило.


Е, тук успявам да покрия две от три. Имам музиката, ветрилото и жаркото слънце. Ветрилото ме спасява в летните жеги, а на горещите и много любими салса партита, които в момента безумно много ми липсват, може да видите почти всички с ветрило в ръка, отпивайки мохито, повявайки си и танцувайки под звуците на салсата или на някоя бачата. Вярвате или не, дори и кавалерите посягат към някое самотно дамско ветрило, за да се разхладят, след като са овършели дансинга, защото няма климатик, който да успее да охлади достатъчно човек, на когото душата и тялото му танцуват и пеят.

През ръцете ми са минали много ветрила... Като започнем с бялото пластмасово ветрило, имитиращо дантела, с което се правех на Belinda Carlisle, минем през хартиените китайски ветрила, евтинджосите от Джъмбо и т.н. Миналата година близки приятели ми донесоха ветрило от Испания (Рони и Пешо, ако четете това отново благодаря ♥) и, вярвате или не, не смеех да го ползвам много дълго време. Прекалено красиво, изящно и с прекрасна ръчна изработка. Е, това с неползването се промени, защото се оказа, че испанските ветрила са достъпни вече и у нас.

Когато прекрасните хора от @vetrilobg се свързаха с мен в Instagram, дори не се замислих дали

искам да пробвам продуктите им. В крайна сметка обичам ветрила, ползвам активно ветрило и бях доста любопитна за това какви са като качество предлаганите в сайта на Kordella ветрила. Всъщност се оказаха страхотни, точно като това, което ми донесоха от Испания. Но истината е, че макар да се продават в България, тези ветрила са не по-малко испански. Произвеждат се във Валенсия, където са и много от най-големите майстори на ветрила в Испания. Ветрилата са произведени от фамилия Табернер, която се занимава със създаването на този аксесоар от 1932 година насам. У нас дори се предлага и селекция, от чиято продажба част от приходите отиват в подкрепа на фондация "Искам бебе". Естествено освен комплимента от прекрасните хора, захванали се с това да разпространят ветрилата у нас, си и купих едно ветрило с кауза. Сега в колекцията си имам цели три и се опасявам, че ще стават повече. Защото това е един наистина пристрастяващ аксесоар, с който дори и Карл Лагерфелд не се разделяше.

Сещам се толкова много любопитни факти, свързани с ветрилата, че наистина ми е трудно да реша в какъв ред да ви ги давам. Като начало знаете ли, че в Испания дамите купуват поне по едно ветрило годишно? Тук най-вероятно го правим само ние салсерите или се надяваме някой да ни донесе от Испания. Друго интересно е, че ветрилото не е само аксесоар, който да те разхлади в жегата. Зад танца на ръката и ветрилото се крият много интересни фрази. То е било начин за общуване във времената, когато социалните нрави и порядки са осъждали по-явните флиртове. Как?

* Бавното и леко помахване е значело, че дамата е сгодена или омъжена.
* Бързото и решително махане е знак, че дамата е свободна. (моля всички танцуващи салса кавалери да игнорират това, ако някога попаднат на тази част. Жега е бе, хора! Бързото и решително веене е сигнал, че прегряваме!)
* Изпускането на ветрилото значело "Не те обичам".
* Дясна ръка, държаща ветрило пред лицето е знак, че дамата иска кавалерът да я последва.
* Отварянето и затварянето, допирът до устните е разрешение за целувка.
* Допир до лявата страна значи "не".
* До дясната - "да".




И още, и още... Не знам дали ви разкрих поне малко красотата и магията на ветрилата. Впечатляващо е как поемат своя път от Изтока, за да се настанят и разцъфнат по един нов начин и в Европа. Сега макар да не са толкова разпространени, както някога, все още има хора, които ги ползват.

За мен винаги ще са част от горещото лято, пълно с танци, коктейли, аромат на морска вода, плажно масло с кокос и мечти. Да усещам тежестта на ветрилото в ръката си в летните дни, винаги ме кара да се усмихвам, същото се случва и когато се разхладя с него. Това е един от моите топ 3 незаменими аксесоари за лятото. Ветрило, слънчеви очила и ластик за коса. Тези три неща винаги са с мен навън в жегите.

Вие ползвате ли ветрила? 

You May Also Like

0 comments